På väg hem med metron









På väg till metron passerar man många hus stora och små. Gammalt och nytt i en salig röra. Utmed dom stora centrala gatorna är det nästan bara nytt





   Jingan tempel

  Nya hus byggs överallt


    trafik i massor

                 



Tiggare sitter det ofta i metronedgångar. Den här killen spelar ihop sina pengar på kinesisk violin
eller som den heter Erhu.

Erhu är ett av de viktigaste traditionella kinesiska instrumenten. Det är en sorts violin, som har samma roll i den kinesiska orkestern som den europeiska violinen. Erhun har sitt ursprung ända från Tang dynastin. Ordet er betyder på kinesiska två och instrumentet har bara två strängar. Stråken sitter fast mellan strängarna och kan inte tas bort.

Erhun är ofta gjord av ebenholts och ormskinn. Den åttakantiga ljudlådan är ungefär 13 cm i diameter och halsen är närmare en meter lång. Med instrumentet kan man imitera olika ljud, så som olika djurläten och människoröst. Erhun har många likheter med den västerländska violinen och kallas därför "den kinesiska violinen". Skillnaden är att den bara har två strängar och ljudet är också mera nasalt. Dessutom rör man sig både inåt och utåt på strängarna inte bara uppåt och nedåt som på den västerländska violinen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0