Besök på rekommenderad restaurang

En kompis till Jerry berättade att nära oss finns en restaurang som har god mat
- Det är den, där dom står och grillar spett utanför.
 
Så igår kväll knatade vi dit. Dom som har stället kommer från nordvästra delen, provinsen Xinjiang på gränsen till Kazakhstan, Kyrgystan och Pakistan. Provinsen tillhör Kina, men folket där ser inte ut som kineser och vill egentligen bli självständiga. 

Muslimer är dom, så här serverades ingen gris utan lamm och biffkött. Matsedeln var en mix av kinesiska, engelska och bilder. Svårt att välja hade vi, så vi tog den säkra vägen och frågade?
- Vad rekommenderar ni? Servitören pekade på några rätter och dom tog vi.
- Är det tillräckligt med mat?
-Ja, svarade han. Hade vi valt för många hade han sagt till.



På menyn fanns Sinkiang svart öl som vi aldrig hört talas om innan. Jerry provade och det smakade som vår svagdricka.
Grillad biff på tandpetare, gott bröd, gurka i vitlökssås, grillspett



Helstekt lamm, det hade vi visst beställt. Som tur var var det bara en liten del, inte hela....



Här åt vi med pinnar i ena handen och plasthandske på andra. Jag drack granatäppeljuice



Kvällen avslutades med dansuppvisning och sen gick vi hem

Tappad last

Sånt här kan man se på vägen till tunnelbanan.


Väntans tider är över

Vi har gått i väntans tider här borta. I onsdags kom äntligen Rebeccas pojkvän Craig hit, en lång flight från Brisbane via Brunei. Vi var ganska nyfikna på att träffa honom i verkligheten. Han är lika trevlig i verkligen som på skype. Rebecca var och hämtade honom på flygplatsen, hon har ledigt från skolan ons-sön.

Igår var vi ute på en riktig turisttur. Vi började med akvariet som ligger jämte Pearl Tower på Pudong. Det var ett önskemål från Craig som studerar till marinbiolog att gå dit. 





Fastkedjade orkideér fanns utanför entreén till akvariet

 

Även om det står "Inga händer i vattnet" var det många som skvalpade runt med dom



Rebecca och Craig på väg ner till den 155 m långa tunneln med fiskar runt omkring oss



Fisk överallt


från Pudong till The Bund


Efter akvariet gick vi utmed Huangpu, floden som skiljer Pudong från Puxi. Vi bor väster om floden
pu=flod   dong=öster   xi=väster
Det var en underbar promenad i ett fortfarande varmt Shanghai där tempen nu har sjunkit till 25 grader. Vi tog färjan över till Puxi och The Bund. Gick den klassiska promenaden och fotade dom klassiska korten. Fortsatte Nanjing upp till Peoples Square. Nu var vi ganska trötta och ville egentligen bara hem, men det blev en avslutningsrunda på copymarket och sen blev det taxi hem och slapparkväll i soffan.


 

Promenad på Pudong



Craig och Anneli



Rebecca och Craig med Pearl Tower i bakgrunden



Det var inte bara vi som gick en sväng på Nanjing....



Zhōngqiū jié = månfestival

I veckan har det varit månfestival, den infaller den 15:e i 8:e månaden, september - oktober enligt den kinesiska månkalendern. Då var det en dags ledighet för dom som jobbar, fast alla kan så klart inte vara lediga.

Just månkakor eller mooncakes är en speciell typ av småkakor som äts speciellt vid denna högtid. Ganska så tunga och mäktiga skapelser och de kan innehålla allt från gröna bönor till fisk. Från början innehöll de mest ister och socker. Det är tradition att ge bort mooncakes till höger och vänster vid denna tid. Tack o lov har vi inte fått så många, dom vi har fått har vi gett bort 

  

Grattis

Igår grattade vi Anton på hans 10 årsdag, trodde vi i alla fall. Inlägget hamnade i vilket fall inte på bloggen, utan någon annanstans.

Så nu grattar vi honom ordentligt GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS

Rösta, en rättighet som inte är självklar i alla delar av världen


Idag har vi varit och röstat. I Sverige lever vi i en demokati och alla har rätt att rösta, är valet svårt kan man alltid rösta blankt. I Australien får man böta om man inte röstar. I Kina får man inte ens lov att säga vad man tycker. 

Hur röstar man här? Jo, vi gick till Svenska konsulatet där det fanns 2 små bås. Man tar sin röstlapp, stoppar i kuvertet och sen lämnar till dom som jobbar där. Visa upp passet så dom kan se att jag är jag.
Eftersom vi inte är skrivna i Sverige längre, får vi endast rösta till riksdagen.










Askbyggarkurs


Jag har lärt mig göra askar i olika format av superduktiga Ellen. Fyrkantiga, runda, rektangulära.....i alla de möjliga storlekar.
Har nu tänkt lära ut till andra Swedeladies som är intresserade. Så mina trogna mahjongkompanjoner ställde upp och var med på en provomgång. Disciplinen var väl lite si o så, men roligt hade vi och dom var jätteduktiga.



Vi startade med svenskt fika



Askbygge



Nästan klara



Det blev både teaskar och syskrin

Tyfonvarning


Skolorna här börjar 1 september,  då varnades det för en tyfon som skulle komma in över Shanghai under natten. Skolstarten sköts upp en dag. Nu kom aldrig tyfonen med all sin kraft, utan det blev en släng av svansen av den framåt kvällen. Regnet öste ner i 3 timmar och gatorna var fyllda med regn




Mörka moln på himlen



Kom hem med tunnelbanan, därifrån har jag 10 min promenad. Hade paraply, det hjälpte delvis. Även om jag nästan vadade i vattnet hem kändes det inte kallt. Tempen var runt +30



Färgglada regncape



Vi bor i det bruna huset mellan dom gröna trafikljusen



Alltid kaos i korsningarna. Vadå rött......

Middag

På väg till Grand Gateway för att äta middag, japanskt var önskemålet. Grand Gateway ligger 12 min promenad från oss, är en av Shanghais mest trafikerade korsningar vilken tid på dygnet du passerar



Tvillingbyggnaderna kallas läppstiften av svenskarna här

RSS 2.0