Grattis

Idag fyller Susanne år. Många grattiskramar till dig från oss. Skickar även en liten blomma. Om du lyssnar noga, så hör du att vi både sjunger och hurrar för dig. Om inte, får du sätta på dom skönsjungande godingarna som ska levereras. Har inte budet kommit än med dom, så dyker det upp. Kanske till kaffet


Sista dagen i Singapore

Vi hade gott om tid på oss, inget jäkt till flygplatsen. Flyget gick halv 2 på natten. Vi packade ihop grejerna, checkade ut, lämnade bagaget i receptionen och sen åkte vi till akvariet. Vi skulle ta det sista som vi inte hunnit med innan. Eftersom det inte är några långa avstånd, så hinns det med mycket. Akvariet var häftigt, du ställde dig på ett rullband, åkte in i en tunnel, fiskarna simmade runtomkring dig, på sidorna och ovanför. Behövde inte tänka på att gå, utan bara koncentrera dig på att titta.

Se upp för hajen


Det är dom här, ingen vill träffa på i vattnet


Sverigefisken




Singapore har en av världens största containerhamnar, så havsutsikten från Sentosa var en massa containerbåtar som väntade på att bli lossade eller att gå in i hamn och lossas.



Containerhamnen


Jag var uppe i ett utsiktstorn på Sentosa, alltid bra att se från ovan.
Containerhamnen rakt fram.
Bron till Singapore, inga stora avstånd mellan Sentosa och Singapore.
En jättestor byggarbetsplats, här byggdes det casino och nöjespark.


Singapore

 
När klockan var 5 var det dags att ta sig ut till flygplatsen. Vi checkade in våra väskor, käkade middag. Hittade ett fjärilshus med en massa olika fjärilar och växter, regnskogsmiljö. Det var så varmt och fuktigt, så det blev en snabb runda.


Sen bänkade vi oss i en Sportsbar, för kl. 8 började F1. Jerry tittade hela tiden, men jag hittade en maskin som gjorde fot o benmassage. Testade alla programmen som fanns, himla skönt. Så Jerry var tvungen att prova också.

Batam, Indonesien

En av dagarna tog vi färjan till ön Batam som ligger 45 min med färja från Singapore. Batam tillhör Indonesien och det var en resa från den supermoderna storstaden till den lilla fiskebyn. När vi klev av färjan, så var det även där temptagning. Dom här kvinnorna mätte tempen med ett instrument i pannan. Vi klarade oss även denna gång.






När vi hade passerat den här lilla byn, började det åska och regna. Lika snabbt som det kom, försvann det. När det åskar här, är det inte som i Sverige. Luften rensas och det blir så där friskt och skönt efteråt. Här var det fortfarande 35 grader, bara mer fuktigt.



Färjelägret i Batam

Siloso Beach Hotel

Låg nästan på stranden som för övrigt nästan var tom. Här är det lågsäsong nu i maj, juni och december är högsäsong då skolorna har ledigt. Så vi behövde inte trängas med en massa folk som vi annars är vana vid. Havet var så där helt underbart varmt, som att ställa sig i en varm dusch. Det gillar jag. Poolen var kall enligt mig, men perfekt enligt Jerry.



Hotellet är ett ecohotel, inget flashigt bygge som syns så. Är den gråa byggnaden i skogen




Ingen trängsel här, inte

Hobby+Hobby

Jerrys favorithobby är golf, golf och mera golf. Först avverkade vi Jerrys intresse. Vi hade några adresser vi tog oss runt till, blev lite nytt att spela med i Kina.



Jag hade också några adresser jag hade fått av en i min quiltinggrupp, en affär hade bara japanska tyger, men den andra hade mycket av allt. Så även jag utökade isoleringen i skåpen.


Ett måste i Singapore

Finns vissa platser som måste besökas och upplevas om man har möjligheten. Raffles Hotell, är ett av dom.



Vad gör man på Raffles då?. Jo, man sitter i baren och dricker Singapore Sling, äter jordnötter och slänger skalen på golvet............ Fast det sista kändes konstigt......


Semester=Singapore

Jerry har mellanlandat många gånger i Singapore. Då har han inte hunnit se så mycket. Så nu bestämde vi att åka dit och ha semester. Jag fick bestämma tid och när. Det blev nattflyg dit o hem.  Så nästa resa bestämmer jag, sa Jerry.
 - Inget mer nattflyg.....



När vi landade halv 6 på morgonen, var det 30 grader varmt och riktigt, riktigt fuktigt. Efter vi hade hämtat bagaget och skulle vidare till passkontrollen blev vi alla tempade, en kamera som kände av om kroppstemperaturen var högre än den ska va. Som väl var, var den inte det, ingen svininfluensa tack o lov. Då hade det blivit 7 dagars karantän istället för semester.

Vi tog en taxi till hotellet som låg på ön Sentosa utanför Singapore. Singapore är som halva Öland, så det tog 45 min dit. Fast det bor lite mer folk här, 4 miljoner. Det var alldeles för tidigt att checka in på hotellet. Men som vanligt lyckades Jerry fixa till det så vi fick vårt rum+frukost för en ringa extrapenning Det blev en snabb tupplur innan vi intog frukostbordet. Sen var det dags att ge sig ut och se vad Sentosa hade att erbjuda. På lilla Sentosa finns det inte så många bilar, för det finns bussar och turisttåg man kan åka runt med. Mycket praktiskt i värmen, tar en del på krafterna att gå hela tiden. Så vi gjorde båda delarna. Först gick vi åt vänster, efter en stund kom vi hit.....



Dit gick det en hängbro och på den här lilla, lilla, lilla ön finns det ett utsikttorn som vi besökte.



Vi fortsatte vänster och då kom vi till 1 av öns 2 golfbanor, där blev det lunch och Jerry fyndade golfskor.


Mors Dag i Kina

Skulle firas, så vi var på brunch på Westin. Där fanns allt.Trevligt sällskap, god mat, dryck, uppträde och så otroligt mycket mer.



Vi startade 11.30 och gick därifrån runt 4. Åkte då över till Pudongsidan, där vi tillbringade några timmar på en uteservering vid floden.





Westin, den höga byggnaden till hö

Värmerekord

Sommaren har nu kommit till vår del av Kina. Efter 5 dagar med en temperatur över 22 grader, så är den officiellt här. 2 veckor tidigare än den brukar vara. Fast i måndags räckte det och blev över.......

Hangzhou +38
Shanghai +35

Rökig kväll

I helgen träffade vi äntligen våra vänner Carina o Jan. Vi har försökt få till det ett bra tag, när dom kunde, kunde inte vi och tvärtom. Först var vi hemma hos oss på en fördrink och pratade. Efter blev det italiensk , mycket gott. Sen åkte vi till en bar som var väldigt annorlunda. Dom hade varit där innan, så vi skulle öppna dörren. Det var inte det lättaste, inga handtag, gick inte trycka på dörren, men till sist hittade jag rätt. Fanns en osynlig touchknapp som jag stötte till. Nu var vi inne i alla fall. Inredningen var i grå betong och rostfritt,  borden var i durkplåt. Självklart visste Carina o Jan vad vi alla skulle ha, in kom detta. Det rykte om skålen, vad innehållet smakade? Kallt, Gott o lime 


Expo 2010

Överallt på stan finns det reklam för Expot. Många länder ska ha egna paviljonger, även Sverige. Byggstart av den var 20 april.




Här syns det hur den ska se ut, på en dålig bild från tunnelbanan

Kaffekoppar




Jeanette, engelska, också en färgstark kviltare. Ett av hennes projekt, alla tygerna inköpta i Japan.

Quiltgrupp

Ännu en torsdag med alla som har samma intresse. Vi träffades hos en holländska Willemyn, som hade gjort en hel del underbara kviltar. Färgstarka och glada.



Denna kvilten hängde i hallen där det inte var så mycket ljus. Kvilten är några år gammal och Willemyn hade tidigare inte kunnat hänga upp den någonstans, eftersom det inte funnits nån vägg som passade. 

West Lake ur en annan synvinkel



En dag i Hangzhou

Jerry jobbade och vi andra hade dagen fri, innan vi styrde kosan hemåt igen. Eller tåg, rättare sagt. Vi handlade kläder och scarfar. Lunch vid kanten av West Lake och sen gick vi på blindmassage. Efter denna jobbiga dag, blev det en drink på Sofitels takterass. Dom har den mest fantastiska utsikten över West Lake





Övernattning i Hangzhou

I dagarna 2 har vi varit i Hangzhou. Fanns lite vi ville se mer av. Bodde på ett resort mitt i teplantagerna, kändes som skogen. Fridfullt.



Utsikt från hotellfönstret


Mera West Lake





Fiskmatning



Hos Nr. 1 på Teppanyakin. 
Nr.1=ägaren,  kommer alltid fram och hälsar. Vi berättade att vi var i Hangzhou för att se lite mer av stan och för att äta på hans restaurang. Maten är fantastisk.



Nattmarknad Jerry fastnar alltid hos klockorna

Nya glasögon


Krock

1 maj var lite slappardag efter gårdagen. Sen är det som så att halva Kina är lediga och i samband med helg reser dom runt, det är åtskilliga miljoner som förflyttar sig på vägarna. Men framåt eftermiddagen blev det en tur till IKEA, räkmackor tänkte vi. 4 personer i en taxi blir billigare än tunnelbana, så det blev taxi. I en korsning körde taxin vänster, samtidigt kommer en liten lastbil från höger. Alla i taxin utom taxichauffören inser att nu smäller det..........pang........så kör taxin i med högerskärmen, fronten ramlar av. Ingen vidare fart, som väl är. Smällen kändes inte, men hördes. Plåt mot plåt........På IKEA var räkmackorna slut, så det blev att välja annat.


Panmen Port och trädgård


Suzhou är med på Unescos världsarvslista för alla sina fina trädgårdar. Dom var privata, så det var bara några få som kunde njuta av all prakt. Trädgårdarna anlades som platser för stilla stunder, meditation och eftertanke. Idag är det nästan det motsatta, fullt med turister överallt.




Här finns en befästningsvall och delar av ringmuren finns också kvar. Så det blev en promenad på muren. Här gick det att gå in bakom vattenfallet och vi gick ut på andra sidan. Fast J-Å filmade och såg inte var vi andra tog vägen, så han provade några vägar ut innan han kom samma som vi. Vi undrade så klart, vad blev han av.



Kinesisk opera var det på ett ställe. Sen blev det inga mer bilder, för batteriet var slut.



Nu var vi så trötta så vi tog vår guide, buss och chaufför på en liten bilburen sightseing till järnvägsstationen. Där hade vi en stund på oss till tåget skulle gå. Köpte oss kaffe och en kaka och sen satt vi där och vilade och tittade på folk. En järnvägsstation i Kina är en plats där folk kommer och går, men inte på samma sätt som i Sverige. Det är så mycket folk i rörelse hela tiden, cyklar, mopeder, cykelrickshor, taxi, bilar, bussar och tåg som lämnar o hämtar hela tiden. Alla som sitter och väntar på tåg, J-Å pratade med några tjejer som undrade var vi var ifrån, sen var det dags för fotografering innan dom skulle med sitt tåg, jag hade en granne som berättade en massa, fattade inte så mycket, men vad gör det. Vi hade en trevlig intressant och bra dag.

En tur på kanalen i Suzhou

Vi åkte en tur på kanalen. Det började med kanalen som finns runt gamla stan, här syntes delar av ringmuren. Vidare in i dom små kanalerna, mellan husen, där baksidan leder direkt ut till kanalen. Ingen strandskyddat tomt här inte.









Suzhou

I himmelen finns paradiset, på jorden finns Suzhou och Hangzhou.

Enligt kineserna är dom här städerna, dom 2 vackraste på jorden. Vi har nu besökt båda. I Suzhou finns det många parker och vattenkanaler. Runt stadskärnan finns det en kanal och delar av en ringmur.

Vi tog tåget till Suzhou, när vi kom ut från perrongen blev vi uppraggade av en tjej som ville erbjuda oss bil o guide hela dagen. Tackade först nej, men som tur var, var hon envis. Insåg när jag köpte en engelsk karta över stan att den var alldeles för stor att ta sig fram i enkelt med taxihjälp. Ok, sa vi och sen förhandlade vi pris. För att köra runt oss hela dagen blev det till slut 120  yuan. Vi hoppar in i minibussen med en guide och chaufför. Första stop blir Silk Museum där vi får en engesk guide som berättar hur tillverkningen går till. Vi fick även prova att dra ut sidenfibrerna till täcken, behövdes en hel del kraft. När vi var klara där mötte vår guide oss igen vid dörren och slussade oss vidare till nästa ställe, som ni ser nedan. Det  var inte så långt, på andra sidan gatan.


 North Temple Pagoda
 
Här skulle vi ända upp, fast det var bara kvinnorna som kom till toppen. En underbar utsikt över Suzhou och tempelområdet. Längt upp kunde man lägga pengar i en önske"stolpe". Vad vi önskade.......



Sen ville vi ha lunch och dom körde oss till en kinesrestaurang med mycket god mat.

Klart väder krävs för detta äventyr




2 till som varit uppe på 100 våningen på världens högsta observationsdäck. Irja och J-Å tog sig en promenad på glasgolvet i SWFC, byggnaden till vä. Även om den ser lägre ut från detta perspektiv, så tittar man ner på Jin Mao Tower.



RSS 2.0