Förvaringsproblem


I vår lägenhet finns det inte mycket utrymmen för förvaring. På ett sätt är det bra, det går inte samla på sig en massa för det finns ingenstans att ha det. Nackdelen är att det finns så lite förvaring så vi har knappt plats för det nödvändiga. I Rebeccas rum finns ingen garderob så det var ett akut problem som behövde lösas. Det löste vi enklast med en tur till IKEA för att köpa garderob. Först kollade vi runt, bestämde vilken det skulle bli medans vi åt middag. Betalade, beställde hemkörning. 

  

Vi valde laxen i mitten längst upp



Ja, den smakade bra



Rebecca valde att montera själv, jag bara assisterade när det behövdes



Klart

Äntligen kom hon......


Klockan 19.00 satte vi oss i bilen som vi hyrt för resan till  Hangzhous flygplats Xiaoshan. Vi var framme en timme innan Rebecca skulle landa, så vi hann med en kaffe innan hon kom. Äntligen är hon här..........
Det var inte mycket bilar på motorvägen, så vi var hemma på 2 tim. Chauffören körde bra, ingen rallykalle bakom ratten

 

Kör, Kyrka och Kyrkkaffe

Lördagen var en dag av väntan, väntan tills det var dags att åka till Hangzhou och hämta Rebecca.

Jerry spelade golf med Shanghaigolfers och jag var i kyrkan på eftermiddagen. Är med i svenska kören, som är en skönsjungande skara. Nästan alla är otroligt bra på att sjunga i kör och så finns det några amatörer som jag. Prästen kommer inflygande från Hongkong, där är han placerad. Vårsånger var på repertoaren den här gången. Efter gudstjänsten var det kaffe på kyrkbacken.

Efter kyrkan gick dom flesta och lyssnade på en föreläsning om luft och luftrenare. Som vi alla vet är Shanghais luft riktigt dålig. Han som föreläste hade hjälpmedel mot det, han sålde luftrenare.



Kören, nästan alla var med




Kaffe på kyrkbacken




Kyrkentrén

Dags igen för gourmet

Var ett tag sen sist vi lagade mat tillsammans, i fredags var det dags igen. Den här gången hade Anita o Ann-Louise bestämt menyn. Men dagen började med mahjong hos mig, lunch tillsammans med dom andra mahjongarna och sen fortsatte vi hem till Anita där Erika mötte upp. 2 av gubbarna Stefan och Jerry var och spelade golftävling. Sverige-Finland, alla hoppades vi på att Sverige skulle vinna även denna gång. När dom anlände, trötta och solbrända kunde vi skåla för vinnarna.





Appetizer: tunnbrödsrullar m räkröra (tack IKEA, som gjorde detta möjligt)
Förrätt: rostad vitlökstoast m tomat o basilikaröra
Varmrätt: Fläskfile i ugn m potatis, lök, ruccola, tomat, fetaostmix
Dessert: Chokladmousse m färska jordgubbar


Man ska aldrig säga aldrig

När jag började med lappteknik, sa jag - Aldrig jag syr något för hand, det finns symaskin 
 men, men man ska aldrig säga aldrig. Insåg efter några torsdagar med Shanghai quilters att det behövs ett projekt som varar några veckor. Eller som i detta fallet blev det månader. 

Resultatet är en löpare, sytt av tyger jag köpt i Danmark på en av Sprätthönsens resor. Då brukar det bli besök i några tygaffärer. I en av affärerna blev jag lite övertalad av min bussgranne, hon älskar dom blommiga tygerna. Vi gjorde en deal, om jag inte använde tygerna skulle hon köpa dom av mig. Dom har legat i min tyglåda i några år och tittat på mig varenda gång jag öppnat den. Till sist blev det en utmaning att hitta ett projekt som passade dom här tygerna.  
I höstas bläddrade jag i mina quilttidningar för att få inspiration och då hittade jag den här i Quiltemagasinet. Äntligen är den färdig, mitt torsdagsprojekt.   
 



Handsydd från början till slut

På väg hem

Det har varit många roliga och skrattfyllda dagar. Intensiva som alltid med gäster. Det är mycket som ska hinnas med.
Rätt var det är så är det sista dagen och den kommer alltid fortare än man tror
Taxi till flygplatsen och farväl .....snyft, snyft....



Vi ses i juni


Shanghai Zoo

Solen sken och det var sista dagen här. Inför EXPOt har Shanghai Zoo fått låna 10 pandor från Chengdu. Visade adressen för taxichaffisen och han körde oss dit. Ingen av oss tyckte det var rätt ställe, men han tyckte det, även vakterna som stod vid ingången. Numret stämde så vi gick in. Ingången var till en park och en internationell skola. När vi passerat skolan upptäckte vi att vi var inne på Zoo. Tydligen var det bakvägen. Då hade vi kommit rätt, fast vi hade för oss att det skulle betalas entre nånstans.
När vi gått en stund stod det ett sånt där litet tåg som kör runt på kanten av vägen. Tågchaffisen skrek pandor, vi hoppade på direkt. Han körde oss dit och där fanns det 11 pandor, 10 unga och 1 gammal. Efter några timmar var vi nöjda och tog oss till utgången, upptäcker att det finns en entre där. Som tur var,  var det gratis att gå ut




Dom är ännu gulligare i verkligheten än på bild



Bildkvaliten är inte den bästa genom glas


Det blev en titt på nästan alla dom andra djuren med



Dom här söta aporna ville äta bladen utanför buren



Det är inte bara tjuren Ferdinand som luktar på blommorna.............




Det var skolklasser överallt

Lunch i solen

Bäst att passa på att njuta i solen, i morgon kanske den gömmer sig
Tapaslunch


Dongtai Lu

Här är det snabba svängningar i vädret. Igår sommarvärme, idag vinterjacka, mössa och vantar. Fast mössa och vantar hoppade vi över.
Startade dagen med Dongtai Lu, en smal bakgata i centrala Shanghai som kallas antikvitetsgatan. Några gamla saker kan man glömma att hitta, allt är nytillverkat i gammal stil. Mao kan köpas i alla dess former, som propagandaplansch, Maos lilla röda, porslinsfigur, cigaretttändare, Tshirtsmotiv. Finns mycket krafs här, men också en del fina saker. Som Xiankrigarna Stefan fick i lördags. Kan va ganska kul att bara titta, inte köpa.





En del av försäljarna är riktigt trevliga, inte alls påträngande. Som dom här, dom hade fullt upp med att spöa varandra i brädspel.

Yuyuan Garden

Efter att promenerat fram och tillbaka på Dongtai Lu tog vi oss ner till Yuyuan garden. Ett område som för många, många hundra år sen tillhörde nån rik gubbe. Det var då hans privata trädgård. Ingen obehörig fick komma in där. Nu är det ett av dom mest besökta områden i Shanghai som besöks av turister. Mest kinesiska turister.






Dumplingstillverkning, det går också handla dom alldeles nytillagade. Här var längsta kön. Det var inte lätt att fånga hans fingerfärdighet på kort. Det tog honom bara några sekunder att göra en dumpling
Här är det köttfärsfyllda som ångkokas i korgen



Zickzackbron i bakgrunden
          




Drakar finns överallt

I hårspännes affären




Här fanns bara hårspännen i alla de sorter och varianter att köpa

Guideläsning


Även om vi inte hade sommarvärme varje dag, kunde vi äta frukost på balkongen. Vi har en inglasad balkong, det är bra på många sätt. Nu är det som ett extrarum, på vintern isolerar det-inga dubbla fönsterglas, på sommaren stänger det ute värmen till angränsande rum och det blir inte så smutsigt från alla föroreningar.


Sommarvärme


Helt underbart väder, solen sken, jackan var för varm. Blev en underbar långlunch i solen på Hongmei Lu
restauranggata. En dag som den här ska man bara njuta


 


Fast på kvällen blev det några parti Mahjong igen

Ensamma hemma

Efter den sena natten var vi en aning trötta och slitna. Maria och Irja hade planerat söndagen som sin egen upptäckardag. Hem kom dom på eftermiddagen nöjda och glada. Fast nu var dom lika trötta som vi hade varit på morgonen. Blev indisk mat med leverans till lägenheten.
Sen var det Mahjonglektion för Irja och Maria, med intensivträning varje kväll tills dom åker. Då kan vi spela några matcher i sommar



Kulturell gata i norra Shanghai 

Fest

Påskafton fick våra gäster klara sig själva, dom var ute på egna spännande äventyr.
Vi var bjudna på 50 årsfest. Födelsedagsbarnet Stefan hade bjudit in. Han uppvaktades med sång av oss, men även från släkten på Öland. Tänk vad internet gör världen liten.
Presenter blev det också. 2 terrakottakrigare från Xian.
Det var mycket god mat, frågetävling, dans nästan hela natten och jättekul 




Xiankrigarna i liggande parad



Natten avslutades på grannbaren med mera dans. Födelsedagsbarnet och några av dom andra herrarna intog bardisken. Hemma var vi innan solen gick upp

GLAD PÅSK


En dag Hangzhou

Det var klart att vi måste åka till Hangzhou och visa Maria var vi bott innan, West Lake, äta på vår favorit Teppanyaki. Skillnaden mellan Shanghai och Hangzhou är stor. Som att jämföra Stockholm och Gislaved. Tåget är smidigt så det blev det.





Promenad genom bambuskogen

        

Vår favorit Teppanyaki



Silk Street


D tåget till Hangzhou

D tåget är ett snabbtåg som finns i många olika sträckningar i Kina. Mellan Shanghai och Hangzhou tar det 1 timme och 18 minuter, det är 20 mil om du kör. Med den trafik som finns här och hur man kör tar dom 20 milen
2-3 timmar. Så tåget är ett ganska självklart val.



Maxhastigheten är 170 km




Mycket folk på en gång på väg från tåget



Man får inte vänta på perrongen, utan alla släpps igenom spärren när det är dags att gå på tåget.
På det här tåget är det ca 1200 sittplatser och ca 200 ståplatser




Gäller att hålla i varandra, så man inte kommer bort i mängden. Om nu det skulle hända, är signalementet
- Huvet längre än dom flesta och ljust hår......


Utsikt från tågfönstret




   



Bambuskogen

I bambuskogen rinner en bäck som det fiskas i och även är populärt för brudfotografering





The Bund




Regn


Dagen började med regn, så vi tog oss till frissan. Ja, samma som Irja varit hos innan. Hon visade korten från förra året, alla tyckte det var jättekul. Ägarinnan kom och hälsade och det togs nya kort.
När alla var tvättade, klippta och fönade blev det snabb promenad till metron. Eftersom det fortfarande regnade var det läge för inomhusaktivitet.
Vi åkte till Peoples Square och gick under torget i gallerian som finns där. Som väl var slutade det regna så vi kunde komma upp från underjorden.
Blev en runda på Nanjing Rd innan vi mötte upp Jerry på Thairestaurangen. Han kom direkt från Hangzhou med tåget.
 


Hårtvätt



Thaimaten smakade bra

En dag i solen

Solen sken och det var 18 grader. Vi bestämde att efter varit turister, gått i massor, metro hit o dit, shoppat i några dagar skulle vi skämma bort oss.

Vi gick till mitt massageställe som ligger 15 min från oss. Alla fick sig en rejäl genomkörare. Maria tyckte det gjorde lite (mycket) ont, fast hon vågade inte säga till. I alla fall inte så mycket. Irja har ju varit med om detta innan och vet hur det är. Jag fick en nack/huvuddragning, tror jag blev några cm längre. 
På vägen till lunchstället gick vi genom blomstermarknaden, grönsaks -fruktmarknaden.  




Blomsterarrangemang, är det grisar eller hundar?



Orkidéhav



Videon var med, så det blev en hel del filmande. Lunchen intogs på Beca cafe på deras uteservering. Här satt vi och njöt efter massagen.

RSS 2.0