Österns Paris

Nu är vi tillbaka i Hangzhou efter en  intensiv weekend i Shanghai "Österns Paris". Vi tog snabbtåget som tar 1 h och 1 kvart med en maxhastighet av ca 170 km. Snabb incheckning och sen promenad till The Bund, paradgatan utmed floden med byggnader sen kolonialtiden. Här hade vi en fantastisk utsikt över Pudong med alla sina berömda byggnader bla Pearl Tower. Här trängdes vi med turister från hela världen och alla försäljare. Pudong ligger på andra sidan floden och började bebyggas på 1990 talet och nu slåss skyskraporna med varandra. Härifrån leder Nanjing Donglu, Kinas livligaste affärsgata till People´s Square (Folkets Torg). Det sägs att det passerar ca 1 milj människor här varje dag och vi var några av dom. Det var ett enormt folkvimmel och en massa fantastiska neonbelysningar. Vidare mot copymarket. Här blev det en runda med försäljarnas mässande Watch, CD, DVD, Bags. Efter en stund här är man så trött så man letar efter utgången, så för oss blev det en taxi till hotellet och God natt.

               

Lördagen åkte vi till Pearl City, ett köpcentra med kinesiskt hantverk, konst, engelska böcker, kopiegrejer och 1 våning med bara pärlor och smycken. Där kan du själv designa dina smycken och dom tillverkar åt dig. Tillbaka till hotellet för lite vila och sen en kvällsrunda på stan igen.


Söndagen gick vi till Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, som ligger på People´s Square. Där visas Shanghai i miniatyr, fotografier från förr och nu, utställningar m.m. Vi kunde också se och läsa om den kommande Världsutställningen 2010. På vägen dit hittade jag en utförsäljning av engelska böcker och det blev ett gäng som vi släpade runt på hela dagen. Under byggnaden finns ett Shanghai från 30 talet, med affärer och restauranger. En stad under torget.  Efter några timmar här åkte vi till en koreansk barbecue restaurang, där vi åt lunch med David, en kinesisk affärsbekant till Jerry. Här fick vi verkligen smaka allt möjligt och omöjligt för några. Sebbe och Jan-Åke var dom enda som klarade allt. Det vi andra inte fixade var ett kött som såg ut som gummi och enligt Sebbe fick det tuggas ett tag innan det slank ner. Men det mesta var gott.



                                    
Maskoten för världsutställningen



              
   
Smakprov från barbecuen. David berättade för servitrisen om vår familj, att vi är 3 generationer. Hon tyckte att Jan-Åke såg ut som en farfar, men Irja såg inte ut som en farmor.


100%

kinesiskt idag. Ingen shopping eller importerad matkultur.


Dagen börjades med ett besök hos frissan för oss alla. Alla började med hårtvätt som görs sittande i en stol. En klick shampo i håret och en gnutta vatten, sen masseras det i ca 10 min, otroligt skönt. Urtvättning och Sebbe, Irja och Jan-Åke tog en klippning också, med föning som avslut. Rebecca och jag fönade håren. Det fantastiska är att det läggs inte i något hjälpmedel till föning, utan dom är duktiga att få till det utan det.

                    

Nu var vi hungriga så vi gick till Grandma´s kitchen, en kinesisk restaurang med bra bildmeny som man pekar på. Allt står på kinesiska och ingen kan engelska. När vi står i hissen blir jag osäker på vilken våning det är, har varit här med Eugenie och Alice och det var inte jag som tryckte på hissknappen den gången. Jan-Åke frågade en kines efter restaurangen genom att visa att man äter och han svarar på engelska att vi var rätt. Så går det när man tar för givet att ingen kan engelska. Vi beställde in flera olika rätter för att prova och det blev bra val. Ibland stämmer inte bilden i menyn med det som kommer på tallriken.

       

Fanns några timmar över till ett av dom mest fantastiska tempelområden som finns i Kina. Lingyin Temple är det enda i Kina som har ca 350 Buddhafigurer direkt uthuggna i bergen. Här finns den skrattande Buddhan som är en av dom mest kända. Vi klättrade upp o ner på ganska glatta stenar, Sebbe o Rebecca var som bergsgetter. Det finns flera tempelbyggnader med drakar, klockor och sluttande tak så dom onda andarna inte kan ta sig in. Inuti tempelbyggnaderna finns det fantastiska guldfärgade buddhafigurer 20 m höga. Utanför tänds det rökelse och man ber till Buddhan i alla 4 väderstrecken. Vi tog bussen hem, men måste byta 1 gång. Det var mitt i rusningstrafiken så alla bussar som kom var överfulla och inga lediga taxi. Det tog 50 min innan det kom en buss som det fanns plats i.

                      

Sill o jordgubbar

Ännu några dagar har gått och tiden går fort här. Är väl så att när det är fullt upp hela tiden rusar det. I måndags var vi på polisstationen och registrerade oss. Jerry och jag gör det varje gång vi reser in i Kina. Som turist behöver du inte göra det om du bor på hotell eller liknande, för då registreras du där, men bor du hemma hos nån måste det göras. Allså gick vi dit och började fylla i papper, mycket skrivande och 6 pers. Tjejerna som jobbade där var mycket hjälpsamma och tog över skrivandet nästan direkt, vilket vi var tacksamma för.
 
Vidare till vårt köpcentra för en rejälare mathandling och en närmre titt på alla olika sorters frukter och grönsaker som inte finns i Sverige och koll i alla småaffärer som finns där. Vi handlade med oss färdiglunch, som olika nudelsorter och  ris som var blandade med grönsaker och olika kryddningar. Kul att testa och alla tyckte att det smakade ok.

I går blev det en runda till ett stort sportvaruhus med mycket snygga och billiga kläder, en snabblunch på KFC(kyckling i alla varianter). Vi var också på blindmassage, dom som utövar massagen är synskadade. Alla fick sig en muskelgenomgång, det kändes en hel del i våra stumma muskler. Vi handlade med oss olika sorters fikabröd och testade till kaffet. Några var goda men en sort innehöll sötpotatis och det var inte riktigt vår smak. Kvällen avslutades med sill o potatis o jordgubbar. Nubbe blev det oxå, om nån undrar

Dagen inleddes med en lugn f.m. Sen tog vi bussen till dagens lunchställe och sen vidare till Hefang Street, en kinesisk turistgata med gamla små hus och en massa småaffärer med en hel del typiskt kinesiskt. Kalligrafi, ätpinnar, tehus, grönt te, silkeskläder, buddhastaty, godistillverkning, sockerkonst och mycket mycket mera. Självklart eller typiskt ligger det ett Mc Donalds mitt i allt detta. Runt hörnet ligger Drum Tower och där finns en kristen kyrka och en liten antikmarknad.  Vi gjorde ett besök på ett riktigt gammalt apotek, där ena sidan är västerländsk medicin i kartonger och andra sidan är alla möjliga och omöjliga örter, växter, djur som det tillverkas medicin av under tiden du väntar. Det blev en snabbrunda in på blommarknaden innan vi trötta och kaffesugna vinglade in på Starbucks och fyllde på reserven så vi skulle orka en stund till. Jerry mötte oss och sen gick vi på en indisk restaurang och avslutade kvällen.


Besök från Sverige

Efter 2 intensiva veckor i Sverige för mig (hann inte med allt, utan det får bli till sommaren) och för Jerry var det golfsemester i USA och några dagars arbete är vi nu tillbaka i Hangzhou med barn och Jerrys föräldrar. Vet inte om man kan bli mer jetlegad än Jerry, Kina-Sverige-USA-Sverige-Kina på 2 veckor.
Vi landade vid 7.30 tiden på lördagsmorgonen i ett regnigt Shanghai, alla väskor  var med , vi hade mer tur än Jerry som fortfarande saknar sin golfbag från hemresan.  Liu kom och hämtade oss på flygplatsen, vi packade in alla väskor och åkte till Hangzhou. Trafiken var som vanligt, intensiv, trångt, omkörningar på både hö o vä sida, tutningar och full fart. Vi är ganska härdade, men några av dom andra passagerarnas kommentarer var  
    - En så här nära döden upplevelse har jag aldrig haft...
    -Jag är nästan glad att jag inte flyttade med....

När vi var framme skulle vi sova nån timme, men alla som känner fam Hultquist vet hur det kan bli med det. Telefonen med alarm ramlade i golvet, batteriet åkte ur och vi vaknade efter ca 5 timmar 17.30.
Det fick bli en snabbhandling med det nödvändigaste till frukost nästa dag.  Kvällen avslutades med Trivial Pursuit med frågor från 90-talet. Jan-åke vann och Rebecca kom sist, men hon var inte så lessen för det är inte lätt att svara på frågor från dom åren hon var 2-10 år.

Söndagen  gick vi till hotel Shangri-La och åt brunch och firade Jerrys födelsedag. På vägen dit gick vi förbi nån växt som både jag och Jan-åke reagerade på. Halsen svullnade och vi hostade rejält, men det försvann efter en stund.. Efter lunchen gick vi utmed West Lake till centrum, det började duggregna och då är det nästan omöjligt att få tag på taxi, så vi åkte turisttåget från centrum runt sjön och  sen tog vi bussen sista biten. Även denna kväll blev det TP, men vinnaren och förloraren från gårdagen bytte plats.



Försenat grattis

Försökte igår komma in på bloggen men det funkade inte, gör ett nytt försök idag och det funkar..........Skulle gratta Anna och Axel på födelsedagen, så det får bli ett försenat grattis till dom och även till Josefine, Annette och Susanne.

Här fixas och donas för fullt, vi är 2 som åker och 6 som kommer tillbaka hit. Packa måste vi också. Ska bli skönt att få träffa familj och vänner. Mitt ressällskap på fredag brukar alltid ha nån god hembakat kaka i frysen, kanske du kunde ta med nån till mig då. Skulle va underbart med hembakat till kaffet :D

RSS 2.0