Duolun Lu

I mars var det en resemässa i Göteborg, där hittade Irja en bok om Kina. Mycket att läsa och även att utforska på egen hand. Det stod om en restaurerad kulturgata i nordöst av Shanghai som vi letade upp i dag, Duolun Lu. Lu=gata. Det var fullt med små affärer av alla de slag med kinesiska hantverk. Gränderna från gatan var nästan mer intressanta, inga renoveringar och det var fullt med folk ute som höll på med sina sysslor.  





Vanlig sysselsättning för män, tror aldrig jag har sett kvinnor spela


Bilmässa

I söndags skickade vi iväg gubbsen på en sån här jättestor bilmässa. Många nya modeller och mycket såg dom. Till en del bilar kom dom inte ens fram till, det var såååå mycket folk. Själva åkte vi först till Marks&Spencer och kollade, vidare till copymarket och handlade det sista (tror vi)






Alla vill ta kort

Vi var inte ensamma




Paraplyväder

Dagen började med regn, det lovades inte bättre väder. Så vi bestämde att ta oss en tur till Shanghai Museum. Det var paraplykö in.



Ska va sevärt och det var det verkligen. 


  Stenskulptur 1500 år sedan


Bronsbytta ca 2000 år sedan


Det var verkligen inga veklingar för 1900 år sedan. Här en barnkudde i porslin.


Det klassiska blåvita porslinet, 1500 år sedan

Grundläggande kunskaper i kartläsning

För min del var det åter dags för quiltgruppen, kan jämföras med svenskt symöte. Mycket prat o lite sy. Det är väl så det ska va, när man träffar trevliga människor med samma intresse. Dagens träff var hos en som bor ca 1 timmes resa från mig ut i förorten. Tog taxi till en av tjejerna och fick sen skjuts med henne. Taxichauffören fattade inte mitt uttal på gata, så jag plockade fram kartan och visade honom gatan. Stod klart o tydligt på kinesiska, men det var fortfarande frågetecken i hans ansikte. Sa till honom , - Jag hittar, kör....o det gjorde han. Vid nästa rödljus tog han fram sin karta och undrade om jag skulle till JienHe Lu. Det skulle jag

Irja o J-Å var ute på egna äventyr, skulle titta på pandorna på Zoo. Hade en karta att visa sin taxi, taxin kör. Men inte var det till zoo, utan till Botaniska Trädgården. När dom ändå var där gick dom runt en runda. Blev ny taxi till Zoo och denna gången blev det rätt. Passade på att åka sånt där rundturståg som brukar finnas, föraren stannar efter 300 m och säger panda. Alla går av, men inte var det panda som fanns där. Utan panter......


Glasögon

Dagen avslutades med att J-Å beställde nya glasögon. Dom han gillade bäst själv, fick han så klart inte välja. Utan det var dom vi andra 3 gillade bäst. Jerry beställde också nya




Knappen

Mamma köpte en jacka i Hangzhou och när hon kom hem upptäckte hon att det fattades en knapp. Hon beställde en ny knapp. Signalement:  svart, rund, guldkant, 3cm, 4 guldkantade hål.....

Inga problem, kändes som att leta efter en nål i en höstack. Vi började på marknaden där jag var förra veckan, finns tusentals knappar att välja på. Andra stället vi letar i hittar vi den. Frågar vad den kostar 
 - 25 yuan, säger han.
Tror han jag ska köpa hela affären, eller.....
Som väl var hade han ingen till salu, utan det var bara ett provex. Fortsätter vidare och hittar knappen igen. Samma fråga
- Vad kostar den?
-1 yuan.
Undrar om jag hört rätt, måste fråga igen. Samma svar. Här är det meningen man ska pruta också. Blev inget prutat, utan jag köpte 3 knappar.

YuYuan garden



YuYuan garden

Shanghai bjöd på underbart väder idag, 25 grader och sol. Vi åkte till en av dom klassiska turistfällorna YuYuan garden, men även sånt kan ses. En massa kinesiska hus i labyrinter känns det som, affärer som säljer traditionella kinesiska konstformer och en hel del krimskrams. Där finns också en trädgård som är en liten oas mitt i storstan, vacker och rofylld.






Inte slut än

Kan meddela att det finns 10 sura och 4 salta kvar.......

Mmm

10 sura och 3 salta.....

Dagens sista rapport

Även om födelsedagsbarnet fyller år, så var det arbete för honom. Vi andra tog metron till Fabric Market där jag tidigare beställt kläder till mig, som vi hämtade. Vi beställde även nytt. 3 våningar tygaffärer och skräddare, som bara väntar på kunder. Många tyger och modeller, det går att få precis vad man vill uppsytt. 
Vidare till copymarket och där blev en del önskemål avklarade.
Vi firade Jerry med att gå och äta på en thairestaurang nära oss. Jerry fick beställa och allt smakade bra



Mätta och glada 


Födelsedagsfirande

Idag firade vi Jerry som fyller år. Kom blommor från Mattssonskontoret. Underbart vackra


Under jorden




Förra året gjorde vi bara ett kort besök här, men den här gången blev det några timmar

Formula 1

Jan-Åke och Jerry åkte till banan för att kolla F1. Det var lite regnvarning, så dom tog med regncapen och kepsen. Klockan 12 började det lite lätt, för att bara öka. Fel att kalla det ösregn, det kändes som att det stod nån o hällde hinkar istället. Och så höll det på hela tiden. Det var 2 dyngsura personer som kom hem efter loppet.

Vad gjorde vi då??? Började med en promenad på dom små gatorna med alla affärer där kineserna handlar. När vi började känna av regnet, tog vi metron till Peoples Square. Under detta torg finns en jättestor shoppingmall, garanterat regnfri.

På kvällen blev det äta ute och när vi skulle hem, fick vi vänta en bra stund på taxi, innan det kom nån som var ledig. När det regnar, känns det som alla åker taxi. Medans vi väntade, lyckades vi alla bli genomblöta. Kändes som det regnade nerifrån o upp

Var är hon....

I o J-Å har fått varsitt metrokort och även ett nyckelkort till entre/hiss/dörr. Bra för dom att ha när dom ska ut o in själva. Prövades ikväll när Irja skulle ut. Hon fick ett kort av J-Å när hon skulle ut, när hon sen kom in i hissen höll hon kortet mot avläsaren. Ingenting händer..... konstigt,....försöker igen.....likadant...........Upptäcker då att det kort hon har i handen är till metron............
Samtidigt undrar vi, var är hon?
Då upptäckt kortförväxlingen, vi skickade ner äkta maken för att forsla upp henne med rätt kort.


Chopsticks



Rätta tekniken

Registrering hos polisen, hårklippning m.m.

När  man kommer till Kina och bor hos privatpersoner,  måste man gå till polisen och registrera sig. Måste även jag göra när jag kommer tillbaka hit, eftersom jag fortfarande inte har resident permit. Är på G nu. Tar sin lilla tid att göra det här, behövs kopior på passen och kopia på vårt hyresavtal innan du går dit. Annars blir du ivägskickad för kopiering. På vägen till ett ställe där vi trodde det skulle gå att kopiera, men icke sa nicke. Kopiatorn sönder. Blev det ett besök hos frissan för nykomlingarna



När detta var avklarat, blev det lite klädinköp, grädde till ostkakan och sushi innan vi åkte hem.


Irja o J-Å har anlänt

nu när det är sommartid kom dom strax efter sju på morgonen. Trötta och glada med fulla resväskor som snart blev tomma. Vi fick välfyllda skåp i stället. Tackar, tackar. Presenten från Morgan öppnades och det blev många O så gott. Vi hade pratat om detta småländska mästerbak som vi båda gillar, Ostkaka och jordgubbssylt.



 Efter uppackningen blev det lite vila innan vi gav oss ut, det blev en tur till IKEA där det blev middag. Även en extra garderob till oss, har fortfarande en hel del ouppackat.


Gränder i YuYuan garden



såna här ställen kallas också turistfällor


YuYuan garden

Antingen gillas det eller inte. Ett kulturellt område med en kinesisk trädgård, ej besökt än. Sevärd enligt många. En massa små o stora affärer, gamla hus, McDonalds m.m.. Fullknökat med folk alla dagar och tider. Här gjordes ett besök med 3 andra kviltare som visade sina smultronställen. Var det köps vadd, knappar o allt annat som är bra att ha.



Här fanns några hundra knappar att välja på



Hittade även några svenska reklamkassar

Ett litet tips (skrivet av Rebecca)

Nu finns Anneli och Jerry med på Bloglovin och där kan ni börja prenumerera på deras blogg. Då får ni ett mail för varje gång de lägger upp ett nytt inlägg.

Följ min blogg med bloglovin



Flamingohav

I tulpanparken fanns det ett växthus som dom använde solenergi till. Här odlades det flamingo i mängd o parti


Picknick

Lunchpaus i det gröna. Vi slog oss ner i gräset mellan blommor och buskar.


Tulpanparken

Var med Swedeladies på en utflykt till en tulpanpark utanför Shanghai, det var tulpaner i alla de former och färger som finns. Fantastiska arrangemang


Kulinarisk resa, inte bara golf

Vi ville så klart erbjuda våra gäster så många olika kök från världen som möjligt. Det har blivit japanskt, indiskt, kinesiskt, mexikanskt, amerikanskt, tyskt, irländskt, thai, koreanskt, svenskt både hemma hos oss och även dom berömda köttbullarna på IKEA.



Här är det Wienersnitzel på menyn. Det var inga små, 2 bamsesnitzlar som fyllde upp hela tallriken

Glasögon

Vi har fått tips om en glasögonmarknad under jord. Ett ställe som man aldrig skulle kunna hitta själv. Så här ser det ut där man går in, sen tar man en trappa ner i underjorden och där finns det otroligt många ställen attt välja på.





Inte lätt att välja bland alla dom här bågarna.



Så här blev resultatet

Golfare på besök

Esa och Morgan har varit här en vecka och spelat golf tillsammans med Jerry på banor runtomkring. Helgen dom kom var det varmt och skönt, men på måndagen när det var dags för golfen sjönk tempen till 10. Veckan bjöd på temp mellan 10-15, kunde varit bättre golfväder tyckte alla.


RSS 2.0