Adventsgudtjänst


Svenska kyrkan bjöd in till adventsgudtjänst i lördags. Vi var där i god tid, men det var kinesiskt bröllop som hade övertid. Så det var att stå på kyrkbacken och prata. Prästen är stationerad i Hongkong, så han åker därifrån även till Shanghai och Beijing. Han berättade att till varje gudstjänst måste det sökas tillstånd, och det var första gången dom hade fått tillåtelse att fira gudstjänst i den kristna kyrkan. Annars har det varit på något hotell.

Det var riktig julstämning när svenska kören sjöng. Mycket duktiga.

Efteråt var det stående kyrkkaffe utanför.
 

Obama

Veckan innan vi åkte till Indien var Barack Obama i Shanghai på möte. Han var på Asienturne. Kom även en runda till Indien.
När han var här hade det tryckt upp en Tshirt med Obama i Maokläder och mössa som såldes på copymarket. Det var INTE populärt. Var polisrazzia på Tshirtarna.
Idag när jag gick hem från massagen. Såg jag den här tavlan i ett galleri i Skulpturparken


Julgran i kruka






Sista mahjongen för i år

Det blev spel på hög nivå igår på vår balkong. Solen sken och det  var över 20 grader varmt.



Koncentrerade Swedeladies

Indien

I september dök det upp en inbjudan till bröllop i Dehli Indien.  Nu har vi varit där och har varit med om fantastisk fest som varade i 4 dagar. 4 dagars firande tar på krafterna och vi var gäster, undrar hur slitna brudparet var. Det var som en saga ur Tusen o en Natt, dans, musik, uppträden av Bollywoodstjärnor, mat, färger, lukter, kvinnorna var klädda i otroligt vackra saris, det gnistrade och glimmade av guld och diamanter.

Vi bodde på ett jättefint hotell i södra delen där även bröllopsceremonin var sö kväll. Det var inte bara bröllopsgäster på det hotellet. Träffade på Dahlai Lama 2 gånger, första gången på trappan när vi väntade på bilen. Det var mäktigt, han är en liten kort person, men med en mäktig aura omkring sig. Nästa gång stod vi i hotellobbyn, jag fick snabbt fram kameran, men med någon sekunds fördröjning som det är innan själv kortet tas, hade han redan försvunnit ut bild när det väl klickade. Den rackaren gick alldeles för fort
 
Första kvällen var vi på nattklubb. Det var mingelmat, dans, ungdomarna dansade uppe och nere dansade dom indiska gubbarna och utlänningarna. När det var dags att gå hem, var det dags för middag.
 
Andra kvällen var det brudgummens fest, olika ceremonier utfördes. Han gav presenter till sin brud bla 10 underbart vackra saris. Mera mat , dryck, underhållning och uppträden.

   
Tredje kvällen lör och brudens sista kväll i sitt hem var det fest i brudens föräldrahems trädgård. Det tog oss ca 2,5 timme dit från Dehli. Vägstandarden är urusel, det var som att åka på en bättre skogsväg hela vägen. Trafiken ska vi inte prata om, det var hela tiden vansinniga omkörningar. Mötande billyktor på "vår" sida av vägen var det hela tiden. Här var det mera mingelmat, underhållning, massa kändisar som uppträdde (som vi inte har en aning om vilka dom är)
 
Sista kvällen och då själva bröllopsceremonin var startade kl 17, först var det brudgummen som blev besjungen i 2 tim av prästerna, sen kom bruden och var med nån timme, oxå hon blev sjungen för. Det här hände ute i hotellträdgården som var smyckad som tusen och en natt. Därefter gick brudparet in på hotellet i en bankettsal och satt parad på scenen, då överlämnades bröllopsgåvorna från gästerna. Även här var det mingelmat och sen middag. Kl 22 var det slut, då stupade vi i säng. 


  
 

Brudparet





Gagan och Chandri



Chandri

Alla män





Alla utländska manliga gäster blev utsmyckade med dom här fantastiskt vackra turbanerna

Min guide Nedema

Måndag kväll när vi kom dit åt vi middag med ett par som hade ett företag som Jerry hade besökt förra gången, frun tog hand om mig första dagarna och frågade vad jag ville se.
Jag sa -Indiskt hantverk och bomullstyg. Och det fick jag se, det bästa var att hon kunde berätta om allt vi såg och även förhandla priset. Vi var i en affär där det fanns hantverk från alla delar och folkgrupper i Indien, regeringen hjälper till att betala annars skulle hantverken dö ut. Hon tog mig till sin skräddare som hade fantastiska bomullstyger, tunna som passar till lappteknik. Vi hade lite tid över på onsdagen, så det blev en runda till i denna tyghimmel
      
Dilli Hath är en liten hantverksby dit många minioritetsgrupper i Indien kommer till och säljer sina hantverk. Staten betalar deras kostnader för att ta sig dit. Ett sätt att bevara hantverken.


Dagens lunch: Dosa, rispannkaka med potatisröra och olika såser. Jättegott



Dilli Hath



Depaul´s berömda kaffe, kallt eller varmt, serveras i flaska



Skoputsare och bakom honom, Dehlis copymarket. Samma som KIna, fast Kinas marknad är otroligt mycket större

Sightsing och bilder

Varje dag fanns det möjlighet att boka bil + guide som tog oss runt i Dehli, vi var på olika platser i södra delen dvs Nya Dehli. Till Old Dehli och norra delen hade det tagit minst 2 timmar med bil. Så vi skippade den delen, denna gången.



Qutar Minar


                 

skräpigt gathörn               bildörrsöppnare       puttinggreen             arabisk skrift



          

hennatatuering                  dans                             silvermän  

RSS 2.0