Runda askar


Dagens aktivitet
var ett genrep inför kommande rund askkurs för swedish club.
Den mänskliga faktorn = jag
hade gjort ett fel som delvis ställde till det i skapandet.
Vi löste problemet och sen gick det bra


Lanternfestival

15 dagar efter det kinesiska nyåret är det lantern festival. Då lyfter hundratals röda papperslyktor från marken, burna av varmluft från ett ljus i mitten. Lyktor i olika färger hänger på gator och från hus, med djurmotiv eller puzzel målade på. Man firar att det är första fullmånen på det nya året, och man värnar om familj, natur, vänner och högre väsen. Det sägs att lyckoguden älskade festligheter, och även därför är det en dag av fest, eftersom dennes födelsedag ska ha infallit den 15e dagen på det nya året.  
Kvällen har varit full med fyrverkeri och smällare, antar det håller på ett bra tag till.

Gentjänster

Anitas kineslärare Lily blev helt lyrisk när hon fick se Anitas runda och kvadratiska boxar. Undrade var hon köpt dom? Anita kunde då berätta att hon hade gjort dom själv. Lily ville lära sig och Anita erbjöd mina och hennes tjänster i utbyte mot lektion i kinesisk matlagning. Nu har detta byte skett och vi lärde oss 2 olika sorters dumplings, champinjonsoppa och stekt ägg-tomatröra 



Dumplingstillverkning

      



Lily med sin runda ask som Anita o jag lärde ut en eftermiddag



Femte dagen


Hjälp säger jag bara, inatt har vi inte sovit många timmar. Idag är det nämligen den 5e dagen på det nya kinesiska året och den dagen gäller det att vara den första som smäller en smällare. Då blir man rik under året som kommer. I Shanghai bor det ca 22 miljoner kineser, alla vill vara först med att smälla in det nya året. Sedan kan du ju räkna ut själv varför vi inte kunde sova.



  

Vi var ute en runda igår i vårvärmen, 17 grader visade termometern.
Det blev fotmassage på blindmassagestället
Under massagen var TVn på och där visades det höjdpunkter från Asian game 2011
bl.a Korea-Kina i hockey
Efter massagen inhandlades det lite smällare,
vi vill också bli rika....




Vår lilla "bli rik" smällare



Fyrverkeri är förbjudet i centrum, vilken tur vi inte bor där
  


Barbie i massor

Vet inte om det finns ett Barbiehus någon annanstans i världen än i Shanghai, här finns ett med 4 våningar och det är bara rosa och Barbie överallt. Ingen Ken på hyllorna.
Swedish club hade ett månadsfika här och efter det blev det en nostalgitrip



Så här såg Barbie ut det året jag är född

          



Idag är det den lilla svarta som gäller


På väg ned till stranden

För att komma till stranden fick man gå 10 min på en stig som gick förbi lite hus, risodlingar och några kor





    

 

Dags för snorkling och solen var framme en stund



Sanden var brunsvart, det svarta var från vulkanen


Chinese New Year fest

Dom mahjongare som var kvar i stan träffades och lagade mat tillsammans, vi tjejer fixade till maten tillsammans och sen skötte grabbarna resten.



Nadia, Anneli, Mia, Colette, Kerstin, Ann-Louise, Åsa och Anna-Lena



Kaniner fick vi alla




Hummer var en av rätterna



Vill man uppleva fyrverkerier av högsta klass så rekommenderar jag ett kinesiskt nyårsfirande.
Resterna såg vi på gatan när vi gick hem

Kuala Lumpur



Vi avslutade med en natt i Luala Lumpur, även där var det blixt o dunder...


Underbara bilder

En fransk konstnär har fotat äldre kineser och bilderna är uppförstorade och uppklistrade på husgavlar i olika delar i Shanghai. Vi har turen att bo nära ett av ställen där det finns 2 bilder, Red Town.
Red Town är ett område med skulpturer inne och ute, mysiga cafeer och affärer, blomstermarknad, "antika" nytillverkade kinesiska möbler m.m.




Nyårspynt




Kumquatsträd med pengakuvert




Mera pengakuvert



Lanternor



Lanternor i mängder i Grand Gateway



Lycka och välgång i massor

Från Tigerns år till Kaninens år

det kinesiska nyåret närmar sig och nu får julpyntet lämna plats för nyårspyntet. Gult, som står för guld och rikedom, och rött som symboliserar lycka och tur är de färger som återkommer i det mesta. Man ser träd pyntade med röda kuvert, överallt hängs röda lyktor, lyckoknutar och amuletter.

I år är det nyårsafton den 2 februari och följdaktligen börjar det nya året den 3 februari. Då lämnar vi tigerns år och går in i kaninens (eller harens). Vi har en kanin i vår familj, Jerry... 
Kaninens år ska enligt förutsägelserna vara ett år som ger rum för att hämta andan och ladda om batterierna. En tid för reflektion och att bygga på familjerelationerna.
Åter igen ska det smällas smällare och fyras av raketer. Ett skådespel utan dess like...Förra året höll det på i flera dagar men var mest intensivt kring nyårsafton/nyårsdagen såklart.





Julens slängs ut



Kaninens år




Det finns mycket att skriva om det kinesiska nyåret som är den absolut största högtiden i Kina. 
Enligt månkalendern: 1:a dagen i 1:a månaden. Infaller mellan 21 januari och 19 februari. Tre dagars officiell ledighet.
Dagarna före nyårsdagen fixas och fejas det. Huset ska städas och man köper hem mängder av festmat. Tänk svensk julhandel x 1000. Detta är högtiden då familjen ska samlas oavsett geografiskt avstånd. I princip alla kommunikationsmedel är dessa dagar upptagna med att transportera familjemedlemmar kors och tvärs över det väldiga landet. Förra året var det 6 miljoner människor som reste ur Shanghai innan nyåret, under 2 veckor är det ganska lugnt med trafik och inte så mycket folk överallt. Sen kommer alla tillbaka och det blir som vanligt igen, knökfullt överallt

Ett besök hos barberaren bör göras före nyår. Det anses föra otur med sig att använda vassa föremål årets första dagar då man riskerar att "klippa av det kommande årets tur".
Jag var och klippte mig i måndags och när jag skulle betala kostade det dubbelt så mycket bara för att det var dagarna innan nyår. Det blev att betala 40:- istället för 20:- 

Happy new rabbit year, Xin tu nian kuai le!


RSS 2.0