Lotusblommor

har blommat för fullt i sommar. Cyklade ner till West Lake för att ta mig en titt, på de här magnifika bladen och eftersom det var sent på säsongen, inte så många blommor kvar.



Det var inte bara jag som tog en sista titt på lotusblommorna



Frökapseln i mitten går att äta, skivas och friteras. Smakar lite sött

1 år

på dagen sen vi lämnade Sverige. Ett år går fort, alldeles för fort. Just nu lyssnar vi på Svensktoppen, så det känns inte så långt bort. Igår blev det Ring så spelar vi. Det går att lyssna på webbradio, inte alltid det funkar, men för tillfället är det kanon.

Vi har upplevt mycket i denna delen av världen som både är fantastiskt och inte lika fantastiskt. Otroliga klasskillnader, Ferrari i områdesgaraget och åsnekärror på landet. Fortfarande många kulturkrockar som vi stöter på, men dom är inte främmande längre. Nu en del av vardagen. Ett fenomen som uppstår när det ringer nån och bara kan kinesiska, antar det är telefonförsäljning. Man säger -English, please. Då börjar personen i andra änden av luren prata högre, nästan skriker, precis som om det gör att man förstår. 

Något som man aldrig vänjer sig vid, är dom taxichaufförer som kör som biltjuvar. Tutar nästan hela tiden, kör i mittfilen som inte finns, slalom i filkörning, kör om på insidan, kör mot rött  m.m.
Om nån undrar är trafikreglerna samma här som i Sverige. Nackdelen är att privatbilarna ökar med tusentals i veckan här, köerna ökar varje dag. Självklart köper kinesen sig en bil här, när man har råd med det. En otrolig frihet för dom, slippa åka cykel, elcykel, buss och taxi.

Varmt

Här har vi fortfarande 25-30 grader och en luftfuktighet som bastu. Tack o lov skiner inte solen, för då skulle det va ännu några grader varmare. Inte ofta man är glad för att solen INTE skiner.....

I förra veckan var Jerry på mässa i Shanghai, skruv, skruv och ännu mer skruv. Kanske nån bult med. Vad vet jag, inget. För jag offrade mig och besökte Jin Mao Tower istället, en av Shanghais utsiktplatser. Våning 88 är det högsta man kommer här. En helt fantastisk utsikt och vädret var underbart, klart och lite sol så det gick att se långt. Kinas högst belägna postkontor ligger här.




Jin Mao Tower till hö. Byggnaden till vä är SWFC ännu högre

Det går även att se ner till 56 vån till en bar, självklart går det att sitta i baren och se upp också. Då ser det ut så här.




Senare på kvällen träffade vi Jenny, Mikael och Anna, vi var på en Thairestaurang inte så långt från där dom bor och åt. Otroligt gott, som thaimat alltid är.


Kapsylöppnaren

 maj -08

Tror det här är en av dom mest fotograferade platserna i världen. Vi är på The Bund, på andra sidan floden finns Pudong med några av världens mest kända byggnader. Pearl Tower  (till vä ) TV tornet som är en av 3 utsiksplatser här. Jin Mao Tower 420,5 m ( plats 7 i världen nu, en gång Kinas högsta) som är framför kapsylöppnaren. Kolla på det högsta huset till hö som inte riktigt är klart. Det som ser ut som en kapsylöppnare i toppen, på ritningen var det ett runt hål från början, men den godkändes inte av myndigheterna för det såg ut som Japans flagga (japanska investerare). I helgen var det klart och invigdes då, Shanghai World Financial Center 492 m, Kinas högsta byggnad på fastlandet, plats 4 i världen. Med 3 olika utsiktsdäck, världens högsta på 100 våningen med glasgolv. För 150 rmb får du åka i en av världens snabbaste hissar 10m/sekund och sen gå på glasgolvet, är det inte fantastiskt. Det finns också hotell, kontor, shoppinggalleria och restauranger. Kontorshyran är 8000:- kvadratmetern/dag. Har ännu inte varit uppe i nån av dom här ställena, Bengtssons är ni intresserade?

shanghai world financial center

SWFC    och  Jin Mao Tower


Efter regn kommer solsken





Efter polisbesöket förra veckan har det nu ansökts om tillstånd att få segla i West Lake. Båtarna måste va miljövänliga, så dom inte skadar miljön i sjön. Det är inget problem, så förhoppningsvis kommer det ett tillstånd snart.

Istället för West Lake blev det ut till ett hotell Sofitel Xanadu, där det finns en damm.  Ligger en timmes resa härifrån i ett nytt område som växer upp på andra sidan bron. Det var lätt regn när vi startade denna resan till Sofitel som vi hade en karta till, karta o karta. Några stora gator fanns med, så resten fick gissas. När vi passerade hotell Sofitel inne i stan höll Ad lite för mycket till vänster vid grönljus. Stopptecken från polisen direkt ( står alltid poliser i alla större korsningar), bara att köra in till sidan, även bilen bakom. Polisen tog sig en rejäl titt på oss alla i bilen, sen bad han Ad gå ur bilen, informerades om att han hade kört fel,  - OK , mei wenti,sa han. Inga böter för honom, men kinesen bakom fick.
När vi körde över bron började det regna lite mer, uruselt segelväder, men det kan ändras fort. Det gjorde det, efter ytterligare en halvtimmes kryssande runt med avstängda gator, Usvängar hit o dit så lyckades vi komma på rätt väg och då började det ösregna. Det regnade så häftigt så det till o med rann in i bilen. Äntligen hittade vi en skylt med Sofitel Xanadu, sväng höger. Vi körde o körde, inget hotell. Vände och kollade noga efter skyltar, frågade oss fram, ringde hotellet. Vände igen och äntligen hittade vi hotellet. Vi pratade med Anthony som jobbar på hotellet att det inte var lätt att hitta dit, han höll med.
Föreslog ny vägbeskrivning :   -kör till världens ände, när du är där, fortsätt lite till, så ligger det runt hörnet.
Vi började med lunch eftersom det fortfarande regnade en hel del. Träffade nya seglare, Enriqe och Olga med barn från USA. Efter regn kommer solsken, det stämde verkligen. Det blev underbart väder på em. Det är en fantastisk utsikt från hotellet. Känns som att storstan är långt borta




Klostret på höjden blev vi rekommenderade att besöka. Får bli nästa gång



En av båtarna lyckades kryssa in emellan husen. Här är räddaren, ingen ville bada frivilligt.





Det fanns 20 svarta svanar och en massa andra fåglar också, fullt med fisk bla karp i dammen. I trågen som står på flotten serveras maten till svanarna, alltid rikligt. Människorna matar svanarna, här matar svanarna fiskarna.








Vacker vy. Husen på andra sidan är endast investering. Ingen bor i dom.

Vinprovning och fotboll


Vi var på vinprovning i lördagsem på en restaurang Wine Cellar inte så långt från oss. Killen som äger stället är från Australien så det var viner därifrån. Det var 3 olika sorter, 1 vitt och 2 röda. Det ena röda vinet var ett sånt där som gör tungan sträv som ett sandpapper, dom andra var mer vår smak. Det går även att köpa viner här, det finns ett stort sortiment att välja på. Senare på kvällen provade vi barbecue på samma ställe, mycket att välja på.  Det första som grillades var så välkryddat av vitpeppar så det knappt gick äta. Nästa beställde vi mindre kryddat och det var ok. Servicen var perfekt, vi var de enda gästerna.





Vi gick vidare till fotbollsstadion, där det var derbymatch mellan Green Garden och Blue Boys. Det var några tusen supportrar och säkert 200 poliser på stadion som rymmer ca 55 000. Kändes ganska tomt. Självklart satt vi med hemmalaget Green Garden som spelade oavgjort.


      
         

RSS 2.0