Vårtecken

352817-40

Forsythian har snart blommat över o vad det rosa är kanske nån annan vet. Vackert är det

Nyåret avslutat

Efter 15 dagars firande avslutades äntligen, ja äntligen säger vi, lite jobbigt har det varit, nyårsfirandet med 4 timmars oavbrutet smällande och fyrverkerier. För det har varit mer o mindre fyrverkeri och smällare under hela tiden med många timmars oavbrutet smällande och skjutande på båda sidor av huset. Här är det tårtor, en stor låda med 80-100 fyrverkeripjäser i, fantastiskt fina. 5 meter långa smatterband, inte enstaka utan massor. Jonas, en annan svensk meddelar att dom hade det värre, om man som dom bor på de lägre våningarna   Ekar bra mellan husen. Även denna kväll hade vi ett fantastiskt ljusspel utanför sovrumsfönstret. Det blir otroligt mycket skräp efter, men det sopas upp direkt. Har nu fått veta varför man smäller så mycket. Smällandet skrämmer bort dom onda andarna.


Försmak av våren fick vi i tors-lör förra veckan. Då var det 17 grader varmt, riktigt ljummet mot dagarna innan. Det sägs att våren kommer över en natt här, ena dan är det vinter, nästa vår. Men så var det inte nu, för i går var det 7grader igen och en riktigt kall vind. Jerry var och spelade golf på en bana han inte testat innan, det blåste jättekallt. En riktigt bra bana tyckte han, så dit blir det fler gånger men med bättre väder. Även lite billigare än andra banor i närheten, om nu kan kalla 700 kr för 18 hål billigt! Kolla in http://www.lakehillgolf.com/  Jag blev avsläppt i Leather City, ligger i en stad som heter Haining, ännu ett gigantställe med affärer, där det också var kallt, för dom flesta ställen här har ingen värme inomhus. I ett hus var det 3 våningar med bara skor ca 1000 affärer. I det största huset fanns det ca 1500 affärer med skinnjackor, pälsar, handskar och väskor. På bottenplan var det nästan bara väskor i minst 500 affärer. Som ni säkert förstår vet man till slut inte var man är, vart man ska och vart man vill.......till slut vill man bara ut.......Dom enda inköp som gjordes var gästinnetofflor till lgh=kalla golv, så nu slipper gästerna frostskadade fötter. Jerrys chaufför Liu körde och var med mig i affärerna, så toffelpriset var färdigprutat tack vare honom. Vi åt lunch på ett matställe med kinesisk meny, det fanns några bilder att peka på. Bla en biff som Liu tyckte passade mig, -Ok sa jag, eftersom jag inte kunde beställa själv. Vi hade inga grannar med mat på tallrikarna, annars hade jag kunnat kolla om dom åt nått som såg gott ut. Efter en stund kommer en köttbit och till det var det spagetti o köttfärssås. Smakade bra.


Vägen till och från golfbanan var verkligen ut på landet. Först åkte vi en bit på den nya motorvägen till Shanghai-Pudong, riktigt lite trafik på denna väg, dom flesta väljer den andra motorvägen. Efter ett tag svängde vi av och det blev landsväg. Vi åkte en lång sträcka utmed vallen som skiljer havet/floden från land, genom små byar och samhällen, bredvid grönsaksåkrarna där dom hackade åkern med handhacka, dom använde svedjebruk, vi mötte små lastbilar med 2 taktsmotor och en del var 3 hjuliga, vid ett stop stod det 2 mc med varsitt levande får på pakethållaren och mycket annat, inte alls så modernt som vi är vana vid.


Vårväder


Förra veckan var fantastisk, med sol o 10 grader. Tack o lov försvinner snön. Vi trodde vi skulle slippa snön denna vinter, men inte...... I lördags passade vi på att ta en riktig långpromenad, först kollade vi in gymmet som ligger strax bredvid, Jerry visade mig ett Starbucks som jag letat efter en gång, men på min karta fanns gatan inte med. Eftersom detta är ett av få ställen där det går att köpa kaffe som smakar kaffe stärkte vi oss med det innan vi tog en taxi till andra sidan stan för att kolla in några affärer där. Vadå taxi vi skulle ju ut o gå........okey......det tar minst 2 timmar dit med apostlahästarna. Efter ett snabbt besök i första affärer gick vi vidare mot nästa.....som var stängd......vi traskade vidare mot Silk Town, som är en gata med bara silkesprodukter. En mysig liten gata utan bilar. Vidare in till centrum. Vi strosade runt ett tag och njöt av solen. Sen blev det taxi hem, för vi var så trötta i benen efter 4-5 timmars promenad.


På söndagen gick vi till drivingrange ca 1 timme från vår lgh. Jerry tränade nån timme o jag njöt av solen. Det blev buss hem. Det har tagit ett tag att klura ut busslinjen för buss 81 som passerar vår gata. Lite hjälp fick vi av en engelsk gratistidning More Magazine som hade med några linjer, men inte vår, och även berättade hur man gör. På hållplatsen kan man läsa vilka bussar som stannar, pris, mellan vilka tider bussen går, det finns säkert tidtabell men det kommer bussar så ofta så det är bara att ställa sig och vänta. Vi ställde oss att vänta o efter 5 min kom en buss. Denna buss kostade 3 yuan p/p, betalar gör man framme vid chauffören i en stor plåtlåda, jämna pengar tack. Chauffören kör buss, hanterar inga pengar. Bussen var ganska full, så det blev ståplats för oss. Vi hann ta tag i handtagen i taket, sen var det full gas. Vägen går över West Lake med flera små broar o över varje bro blev det ett hopp o kill i magen.


More Magazine är en tidning som kommer ut varje månad, finns att hämta på matställen. Ger tips på evenemang, lite reportage, intervjuer, karta över centrum, sevärdheter, matställen, affärer, läkare, tandläkare m.m. Det som är bra är att adresserna finns på kinesiska i tidningen. Smidigt att visa i taxin. I den finns det mesta så man klarar sig.
















Nya vänner

I helgen åkte vi till Shanghai och hälsade på Jenny och Mikael från Anderstorp. Dom flyttade hit i januari. Jenny är också en Sprätthöna. Det var så vi visste om varandra. Dom kom och mötte oss på tågstationen och sen åkte vi en runda till möbel- och klädoutleten i utkanten av Shanghai. Det var här vi letade möbler i höstas. Det finns ca 200 klädaffärer eller mer, vet inte, men många är det. Ska man orka med gäller det att va pigg och fit for fight. Så vi började med ett snabbt besök på Starbucks. Kaffe och macka, sen var det bara att börja. Det var mycket fönstershopping, men några fynd gjorde vi. Jag hittade ett par sandaler som passade, brukar inte finnas så stora, alltså 40. Jerry köpte sitt livs snabbaste byxor, ett par Lamborgini. Efter några timmar hade vi alla fått nog och åkte till deras lgh, mitt i centrum av Shanghai. Perfekt läge, nära till det mesta. Det blev även ett besök på marknaden och lite god mat innan vi tog tåget tillbaka till Hangzhou. Jenny hade otur, hon blev matförgiftad, vi andra klarade oss.



Från Gris till Råtta eller ännu ett nyår

Vi lämnar nu Grisens år för att gå över till Råttans år. Spring festival eller Lunar New Year kallas nyår här. Det firas med en av 3 längre ledigheter som finns under året. Dom flesta har ledigt minst 1 vecka, en del 2. Det mesta är stängt under den tiden och många av dom vi känner passar på att ta semester och lämna Kina, men inte vi.  Kineserna firar med att umgås med sin familj och vänner. De äter god mat, delar ut gåvor till varandra. Barnen får röda kuvert med pengar, man har med mat och andra godsaker till varandra. Allt är rött, som betyder Lycka, lyktor på lyktstolparna, dekorationer på dörrar, väggar, nyår. Här är det mycket fyrverkerier och smällare, man börjar gärna kvällen innan och avslutar när, det vet vi inte, det håller fortfarande på. Mest raketer och smällare var det nyårsafton 6/2, då började fyrverkerierna vid skymning och höll på hela natten. Raketerna avfyrades på gatan utanför vårt fönster och detonerade i höjd med fönstret. Vi kunde titta ut genom fönstret i vår lgh på 12 våning och det var första parkett. Vackert en stund, men det ekade mellan alla höga hus och kändes som en krigszon.  Vi åkte in till centrum, trodde det skulle va mer där och runt sjön. Gick in på Hyatt och tog en drink, det var kanske 4-5 pers i baren. När vi gick därifrån vid halv 12 var det bara vi kvar och personalen började plocka undan och städa.



Snökaos

Hej igen. Här har det bara varit snö och ännu mer snö i förra veckan.


Efter flera veckor i Sverige med jul- nyårsfirande, annandagsrea, umgåtts med nära och kära, släktkalas, god mat, golfspel, hjälpt Rebecca flytta till lgh i Värnamo, hälsat på Sebbe på Öland(där var det 8 grader varmt när jag var där, Jerry hade runt noll i Kina), hälsat på vänner, träffat nya vänner, pratat svenska (inte bara med varandra som det blir här), titta på TV.....ja listan kan göras lång med vad som uppskattas när man inte har det i vardagen längre. Tack för husrum och mat och allt annat som vi fick, julkorten som kom, vägen till Kina är lång så dom hann inte fram innan vi åkte till Sverige, men trevligt att läsa när vi kom hit.


Vi lämnade ett Sverige som inte var så vintrigt, till ett Kina i snö........Det har varit snöoväder av varierande slag i centrala och södra Kina denna veckan, på vissa ställen katastrof. I Shanghai var det 24 år sen det kom så här mycket snö. Här kom det 30 cm blötsnö natten till lördagen, nästa natt frös det. Tåg, bussar, flyg har delvis varit inställda, avstängda vägar, tak som rasat under blötsnö, bilar med sommardäck, krockar, avåkningar, strömlöst, mattransporter som inte kommer fram, matpriserna ökar, människor som skadat, omkommit. Här brukar det inte komma snö, vintern brukar hålla sig runt 2-8 grader. Skotta snö har det gjorts på många sätt, inte som vi är vana vid. Det har använts dom vanliga riskvastarna som dom sopar gatorna med och spadar. En del använde vattenslangen och spolade bort snön. I lördags eftermiddag kom militären med flera tusen man och skottade rent inne i Hangzhou centrum. Dom skottade hela natten. Vädret har ställt till det för kineserna som ska hem och fira nyår. På en järnvägsstation väntade 400 000 människor i flera dagar på tåg som inte kom fram. Det var fullt med folk som väntade i väntsalen och utanför. Utanför sattes det upp tält och militär kantiner för att det skulle bli något så när drägligt för dom som väntade. Men nu har det löst sig så alla har kommit iväg. Förra veckan och helgen som varit har miljontals folk börjat åka till sina hemstäder för att fira det kinesiska nyåret med familjen, det är kanske enda gången dom ses under året. Egentligen börjar det först 7 februari, men kineserna börjar fira veckan innan och fortsätter så i 15 dagar. Så nästan allt är stängt i en vecka, utom fabrikerna som stänger i 2 veckor.


          

På lördagen tog vi en promenad till centrum utmed West Lake. Det byggdes snögubbar för fullt.Vi tog lite kort och här ser ni några

   

RSS 2.0