Noviser vid spisen

För första gången någonsin, blev vi inbjudna till kroppkakekokning. Det var öländska Kate och Stefan som var läromästare för oss noviser. Potatis skulle kokas o pressas, rivas o kramas, blandas med kryddor och potatismjöl till rätt konsistens. Konsistensen hade Kate på känn i händerna, när den var ok var det dags för att göra kroppkakorna 




Kate talade om hur vi skulle göra, ta en lagom stor klump, knåda den till en bulle, platta ut, en lagom klump fläsk,  vik in kanterna och slut tätt, krama den så luften försvinner inuti. Storlekarna blev lite olika från lagom till tennisbollar, beroende på hur stora nävarna var





När alla var klara och hade hamnat i grytan skulle dom koka ca 1 tim. Hur vet man då att dom är klara?
Först flyter dom på ytan, när dom är ätfärdiga sjunker dom till botten




Till kroppkakorna serverades det grädde, smör, lingonsylt och Stefans hemgjorda citronsnaps

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0